vanmiddag zag ik dat er een bananenboom was omgeknakt. Het zag er een beetje treurig uit die geknakte boom met zijn grote, doods naar beneden hangende, gerafelde bladeren. Het kleine trosje bananen, dat verstopt zat tussen de verfomfaaide bladeren, raakte bijna de grond. De tros werd waarschijnlijk te zwaar voor de boom en door het zware gewicht is hij geknakt. Een bananenboom gaat sowieso dood nadat hij bananen gekregen heeft, maar bij deze boom ging het nu wel heel snel. De banaantjes waren nog niet eens rijp. Het trosje was maar minnetjes, meestal hebben we veel grotere trossen. Dit was echt een trosje met het;’ Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd’ principe!

Gelukkig zorgen bananenbomen zelf voor genoeg nageslacht. Er groeien altijd kleine bananenboompjes naast de stam van de grote boom. Een van die kleintjes neemt daarna de plaats van de grote afgestorven boom in. Zo hebben we meteen weer een nieuwe bananenboom. Dat heeft de natuur mooi geregeld toch!

We hebben hier in de tuin 2 soorten bananenbomen staan. Een soort met kleine banaantjes die je zo uit het vuistje kunt eten en echt verschrikkelijk lekker zijn. En een soort die bakbananen geeft. De bakbananen laat ik meestal hangen voor de vogels. Er komen namelijk veel verschillende soorten vogels op die bananen af. Van hele kleine vogeltjes tot de hele grote. Een uitgelezen kans om van al die bananen liefhebbende vogels dan weer foto’s te maken. Ze moeten je alleen niet zien want dan zijn ze zo gevlogen, daar helpt geen ene banaan aan!

Ik zag trouwens dat er in een andere bananenboom ook nog een flinke tros met bijna rijpe bananen hing. Dat wordt een overvloed aan bananen en bananen lekkernijtjes ben ik bang! Want buiten de banaan die je zo uit het vuistje eet, staan er dan ook weer gerechtjes zoals bananenbrood, bananencake, bananen smoothies en bananen cupcakes op het menu. En wat te denken om als toetje lekker een banaan met slagroom te maken! Of zal ik een keertje bananenpudding, of nog beter; bananenpudding cheesecake maken..

Kortom; De keuze is echt reuze, dus gaan met die banaan! Net zolang totdat we geen banaan meer kunnen zien!

  • Een aanrader is het bananenbrood met stukjes chocolade en (pecan)noten. Die is zo verschrikkelijk lekker, en niet moeilijk om te maken.  Ik heb het recept van de site van Rutger Bakt, en die heeft het basisrecept weer van Nigella Lawson..