De Montezuma Oropendola, wat een rare vogel is dat! Het markante aan deze vogel zit hem (voor mij) vooral in de geluiden die hij produceert, en ook wel een beetje in zijn manier van doen. Ze produceren trouwens heel veel verschillende geluidjes viel me op. Een van zijn rare ‘roepjes’ kun je denk ik een beetje vergelijken met het geluid van knetterende elektriciteit, of knetterend vuurwerk. Toen ik dat voor het eerst hoorde dacht ik dat ik me vergiste, en dat dat geluid ergens anders vandaan kwam. Want hoe kan een vogel zo’n raar geluid produceren. Toch was het echt de vogel die het deed. 

Hij heeft nog zo’n hele karakteristieke ‘roep’, en die is volgens mij ook zijn meest bekende. Eentje die je, als je hem eenmaal gehoord hebt, uit duizenden herkent. Het is een beetje moeilijk uit te leggen maar ik ga het toch proberen; Het is een soort van bubbelende, klokkende roep, dat (in toonhoogte) laag begint en hoog eindigt. Deze ‘roep’ of ‘schreeuw’ kun je ook horen en zien in mijn onderstaande video.

Bij elke nieuwe ‘roep’ kukelde de Oropendola bijna van zijn tak. Tenminste, dat dacht ik. Ik dacht echt, die vogel die word niet goed! Die valt dadelijk van zijn stokje! Maar nee, het is iets wat bij deze vogel hoort. Ze maken een soort van buiging bij deze ‘roep van aandacht’. Het is pure hofmakerij. Als ik er zo over nadenk is het eigenlijk een hele charmante vogel, je toekomstige liefde het hof maken doormiddel van een majestueuze buiging, dat is toch sjiek?

Nu met de droge tijd komen de Oropenola’s hier elke dag wel even langs. Waarschijnlijk zijn ze op zoek naar wat te eten. Ze komen meestal met een groepje en hoppen dan van boom tot boom, vrolijk duikelend en roepend. Het zijn ook best grote vogels, en goed te herkennen aan hun felgele staartveren. Ze hebben een mooie kop met een glanzende zwart/oranje snavel en hele pientere oogjes. 

Het nest van de Montezuma Oropendola is een waar kunstwerkje. Ze hangen heel hoog aan een boom en zijn wel 60 tot 180 centimeter lang. Het lijkt me een hele toer om zo’n nest in elkaar te flansen, en het ook nog eens stevig genoeg te maken. Je moet er toch niet aan denken dat de bodem er onder uit valt of dat het hele nest naar beneden dondert. Op de onderstaande foto hebben ze de nesten ter decoratie gebruikt. De foto is maar voor het idee, zodat je een beetje weet hoe ze eruit zien. Mocht ik te zijner tijd een betere foto hebben, dan word onderstaande foto vervangen.

De Oropendola is net zoals zoveel vogels dol op bananen. En ook dit jaar zitten ze weer op onze bananen te azen. Ik zag ze gisteren al in een boom vlakbij de bananen zitten. Van mij mogen ze, ik heb de bakbananen speciaal voor de vogels laten hangen. Het is nu nog maar een kwestie van tijd voordat ze eraan gaan beginnen. Mits de bananenboom niet omwaait natuurlijk, want het kan hier in deze tijd erg hard waaien. Ik hoop dat ik de kans krijg om er een paar foto’s en video’s van te maken, want hij blijft mij fascineren die oropendola!

  • Op deze site kun je eventueel het ‘firecracker geluid’ van de oropendola horen. Het is het tweede geluidsfragment op de pagina (het staat er ook onder geschreven).