Natuurlijk mis je dingen uit Nederland als je, ook al is het tijdelijk, in het buitenland woont. Wat ik bijvoorbeeld echt heel erg mis is het smaakvolle Nederlandse brood. Bijna al het brood wat je hier kunt kopen is zoet en dat is niet echt mijn ding. Nu weet ik dat er in brood altijd wel suiker zit, maar het brood hier is echt veel zoeter. Voor even is het niet erg om het te eten (mits je het roostert) maar daarna was ik het al snel zat. Ik miste echt mijn dubbeldonker brood van de Jumbo. Niks is zo lekker als een vers sneetje bruin brood in de morgen.

Er is hier een Duitse winkel die onder andere een paar soorten brood verkoopt, zoals bijvoorbeeld notenbrood en uienbrood. Dat komt tenminste een beetje meer in de richting van ons Nederlandse brood. Maar lekkere zachte bolletjes of gewoon een simpel bruin brood zonder die zoete smaak zijn nergens te vinden. Ik ben het tenminste nog niet tegengekomen.
En ja, wat doe je dan? Dan besluit je een poging te wagen om zelf brood en bolletjes te gaan bakken. En dus kocht ik een broodmachine dat leek me wel handig. Eentje die niet zo duur was want ik moest eerst maar eens zien of het mij zou lukken om een redelijk brood te bakken.

Ik dacht; laat ik eerst maar eens beginnen om bolletjes te bakken. Dat leek me gemakkelijker dan meteen een brood. Op het internet had ik zo een recept gevonden en daarna moest ik natuurlijk nog bloem, gist en andere ingrediënten hebben. In de winkel hier in het stadje hadden ze de keuze uit 2 soorten bloem, ik heb maar genomen wat ik dacht wat goed was want echt verstand heb ik er niet van. Alles is natuurlijk in het Spaans en dat is ook nog eens een extra handicap voor een leek zoals ik.

Gelukkig hadden ze bijna alles bij deze winkel. De gist, melkpoeder en de rest van de ingrediënten was geen probleem. Voor de roomboter moest ik helaas bij een andere luxere supermarkt zijn. Roomboter is hier namelijk best moeilijk te vinden, en als je het al vind is het geïmporteerd uit het buitenland. Ik vind roomboter nu eenmaal lekkerder om taart en brood te bakken dus ik ben allang blij dat ik het bij die luxere supermarkt gevonden heb, daar heb ik best een eindje rijden voor over. Ik zag dat ze er ook volkoren meel hadden en dat heb ik toen ook gelijk meegenomen, misschien was dat wel goed genoeg om er een bruin brood mee te bakken. Ja, het is echt een beetje uitproberen als je er geen verstand van hebt!

De gebruiksaanwijzing van het broodmachine moest ik ook nog vertalen, het is natuurlijk wel handig als je weet hoe zo’n ding werkt. Nadat dat allemaal gedaan was kon ik eindelijk beginnen met het deeg maken. Alles had ik netjes afgewogen en in het blik van de broodmachine gedaan. De machine op het kneedprogramma gezet met de bijbehorende eerste rijs, en toen was het afwachten. Er kwam gelukkig een heel mooi, goed gerezen deeg uit. Daarna moest ik het deeg in stukjes verdelen en de stukjes deeg wegen zodat de bolletjes ongeveer even groot zouden worden. De stukjes deeg tot bolletjes vormen en dan weer 90 minuten laten rijzen. Dat rijzen gaat hier echt goed, ik denk dat dat komt omdat het hier zo warm is. De bolletjes waren namelijk uitgegroeid tot superbollen! Toen kwam de laatste stap, in de oven, en voilà mijn bolletjes waren gaar en hartstikke mooi geworden! Ik was helemaal trots op mezelf!

Nu bak ik elke week mijn eigen bolletjes en soms ook brood. Ze smaken heerlijk en ook mijn bruine brood is erg lekker. Dat is zo fijn! Je moet het brood na het afkoelen wel meteen in de vriezer stoppen want anders word het droog. Voor iemand met totaal geen bak ervaring vond ik dat ik het goed gedaan heb. De wonderen zijn de wereld nog niet uit, hahaha…