Ja, je leest het goed! Stroopwafeltaart mét mascarpone! En dat in Costa Rica! De stroopwafeltjes hadden we gekregen van mensen die hier op vakantie waren. Heerlijke, echte stroopwafeltjes uit Nederland! En omdat ik ook nog een bakje met mascarpone had dat op moest zocht ik een recept waarin ik die mascarpone kon gebruiken. Al zoekende kwam ik uit bij een stroopwafeltaart en dat leek me eigenlijk wel heel erg lekker.

Het recept was niet zo moeilijk en ik had alle ingrediënten in huis. De stroopwafeltjes moesten in stukjes door het cakebeslag. Ook moesten er speculaas of koekkruiden door het beslag. Speculaas en koekkruiden zijn hier niet kant en klaar en in een zakje te krijgen zoals in Nederland maar dat is niet zo’n ramp, je maakt het heel gemakkelijk zelf. Een recept om zelf speculaaskruiden te maken had ik zo gevonden op het internet. De verhoudingen tussen al die kruiden moet natuurlijk wel goed zijn anders is het niet lekker. Je neemt een theelepeltje van dit en een theelepeltje van dat, dat hussel je door elkaar en je hebt je eigen speculaaskruiden, hartstikke handig! Wat trouwens ook erg fijn was, al die kruiden waren hier gewoon verkrijgbaar. Het was wel even zoeken, en in verschillende winkels maar uiteindelijk heb ik alles bij elkaar gevonden.

mijn stroopwafeltaart

De cake zelf was prima gelukt, de heerlijke geur van speculaas hing door het hele huis, zo lekker! Nadat de cake was afgekoeld moest de slagroom met de mascarpone, suiker en schenkstroop vermengd worden. Dat moest daarna over de cake verdeeld worden. Schenkstroop heb je hier niet maar ik had wel mable syrup. Dat is dunner dan onze stroop dus ik was een beetje bang dat het te vloeibaar zou worden. Dat is gelukkig niet gebeurd. De slagroom was trouwens ook nog een dingetje. Want weet ik veel hoe ze dat hier noemen, en ze hebben zeker geen verse slagroom zoals in Nederland. Wel spuitbussen met slagroom maar die moest ik niet hebben. Uiteindelijk heb ik zakjes met slagroompoeder gevonden en later ook nog pakjes met houdbare slagroom.

Van zo’n pakje houdbare slagroom heb ik al eens eerder geprobeerd om er slagroom van te kloppen maar dat mislukte jammerlijk. Maar nu las ik dat je die pakjes 24 uur in de koelkast moet laten staan omdat ze door en door koud moeten zijn voordat je ze gebruikt, en dat had ik natuurlijk niet gedaan. Misschien is dit wel de gouden tip! Ik heb nu eenmaal geen bak-mens, ik weet dit soort dingen niet, maar al doende leert men zeg ik altijd maar. Ik ga het in ieder geval zeker nog een keertje uit proberen, kijken of het met die tip wel lukt om slagroom te maken van zo’n pakje houdbare slagroom.
Voor de stroopwafeltaart had ik de slagroompoeder gebruikt, die moest je met melk en suiker kloppen totdat het slagroom werd. Daar dan weer de mascarpone en stroop door en what do you know, het lukte! Het bleef mooi op de taart liggen en het drupte er niet van af. Ik was helemaal in mijn nopjes!

Eigenlijk moest er daarna nog fudge karamel gemengd met een beetje slagroom overheen, maar ik had hier toevallig nog een bakje met kant en klare dulce de leche (soort karamel pasta) staan en dat heb ik er in plaats van de fudge overheen gedaan. Net zo handig!

En jamjam, wat is hij lekker die taart!

  • Ben je nieuwsgierig naar het recept, en wil je de stroopwafeltaart misschien zelf ook een keertje maken dan kun je het hier vinden.